Studie: "Europees antiterreurbeleid moet terug naar de tekentafel"
Het is twijfelachtig of de EU een duidelijke visie heeft omtrent terrorismebestrijding. Dat stelt een nieuwe studie in opdracht van het Europees Parlement.
In een nieuwe studie, in opdracht van het Europees Parlement, hekelen het International Centre for Counter-Terrorism (ICCT) en PricewaterhouseCoopers het gebrekkige leiderschap van de EU als het aankomt op terrorismebestrijding. Het antiterreurbeleid van de Europese Unie loopt als het ware achter de feiten aan.
De onderzoekers spreken van "een overvloed aan actieplannen, sub-strategieën en overlappende beleidsterreinen" binnen het Europese beleid. Ook zou er een eeuwigdurende reflex zijn om nieuwe maatregelen voor te stellen na iedere grote terreuraanslag, in plaats van het beter uitwerken van de bestaande systemen.
Volgens de onderzoekers moet de EU opnieuw aan de tekentafel zitten en het hele beleidsveld herontwerpen. "Om zo te starten met een schone lei en te analyseren wat werkt en wat niet werkt", klinkt het in de studie.
Wie is nu verantwoordelijk?
Veiligheidsmanagement vereist een aanpak op zowel korte- als lange termijn. Daarom moet de EU efficiënter coördineren, luidt het. "Daarom zou het in ieder geval nuttig om te weten wie de leiding heeft ovan de algemene strategie. Maar de huidige situatie toont eerder een kluwen van heel wat verschillende actoren", zo valt te lezen in het rapport. Allemaal zijn ze betrokken bij het uittekenen van de beleidslijnen, "soms met overlappende mandaten".
Sinds kort heeft de Europese Commissie een 'eurocommissaris voor de Veiligheidsunie', een volledig nieuwe functie die uitgevoerd wordt door de Britse diplomaat Sir Julian King. De onderzoekers hopen dat hij die coördinerende rol op zich kan nemen. "Maar dan nog, door bijvoorbeeld het roterende voorzitterschap van de Raad van de EU zal het uitrollen van een langetermijnvisie moeilijk blijven."
Gegevensuitwisseling
Ten slotte geven de onderzoekers nog advies over de gegevensuitwisseling van terreurbestrijders. Momenteel bestaat er een formeel en informeel communicatiekanaal. "Vooral het informele netwerk moet versterkt worden", klinkt het. "Omdat blijkt dat terreurbestrijders die elkaar leren kennen daar meer informatie gaan delen."